Ontspanning op z’n Noors: Slow TV

Waar wij Nederlanders vandaag de dag geen genoeg kunnen krijgen van series bingen op Netflix, hebben Noren een ding voor iets dat ‘Slow TV’ heet. Als je je ervoor open stelt en het een kans geeft, zul je wel begrijpen waarom, maar wij moesten ook even fronzen toen we het voor het eerst hoorden.

Afgelopen zomer hebben wij tijdens één van onze avonturen (waarover later meer) een wijs man ontmoet die ons leerde over Slow TV. Blijkbaar is het dus precies wat je denkt dat het is; super langzame televisieprogramma’s over alledaagse dingen die alle Noren geweldig vinden. Ja, ach.. Je moet ook wat na een hele dag in de bergen te hebben gelopen.

Nadat we met de Noorse man en zijn familie een verrukkelijke maaltijd op hun veranda hadden genuttigd, werden we uitgenodigd in zijn zelfgetimmerde cabin om een wel hele speciale uitzending van Slow TV te kijken. Namelijk; livebeelden van een ferry (de Hurtigruten) die langs zijn andere huis op een minuscuul eilandje zou varen. 2 uur lang keken we naar zwaaiende mensen op kades, toeterende bootjes en zingende kinderen. Voor de man en zijn gezin was dit het hoogtepunt van de week. We kregen ijs met aardbeien, koffie en truffels en er werd ademloos gekeken naar dit fantastische tv-programma.

hurtigruten-minutt-for-minutt__131101183956
De Hurtigruten wordt warm onthaald door deze Noren

Zijn dochter vertelde ons dolenthousiast dat er zelfs een hele serie is geweest van haar grote helden Arne & Carlos; een duo dat live op tv ging zitten breien. Real time knitting, that is. Dat kun je je toch niet voorstellen? En toch hebben de twee naast nationale ook internationale bekendheid weten te vergaren (ehehe) en hebben ze inmiddels duizenden boeken met hun breipatronen daarin verkocht. Ja, écht!

Grannys-Finest-Magazine-Online-Wereldrecord-breien
Arne & Carlos, het ‘beroemde’ brei-duo

Naast ferries en breiende mannen met Space Invader truien, zijn er gelukkig ook natuuredities van Slow TV. Afgelopen kerst zond BBC Four Goes Slow een wel hele bijzondere documentaire in dat genre uit. Met deze beelden uit Noord-Noorwegen kun je bijna twee uur lang genieten van de Sami en hun rendiersledes in de sneeuw. Als je je ogen sluit en het zachte gekraak van de sneeuw hoort, is het net of je zelf op die slee zit. Ja, ik begrijp het wel hoor.

Kun je net als ik geen genoeg krijgen van Noorse vergezichten? Zet dan tijdens een drukke werkdag deze 7 uur durende video van de treinreis van Bergen naar Oslo eens aan. Gewoon op de achtergrond. Of op een tweede scherm, als je die luxe hebt. Voor mij doet deze video echt wonderen op een chaotische dag. Zodra je de video bekijkt, begrijp je vast en zeker waarom.

Een gedachte over “Ontspanning op z’n Noors: Slow TV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *