De mooiste zonsondergangen van Noorwegen vind je bij Smøla Havstuer

This article is also available in: Engels

In het noord-westelijke puntje van fjord-Noorwegen, in provincie Møre og Romsdal, ligt het eiland Smøla. Smøla is ongeveer twee keer zo groot als Texel en telt ongeveer 2.500 inwoners (ter vergelijking: op Texel wonen 13.000 mensen). Het eiland staat bekend om haar rauwe ongerepte natuur, rust, schattige vissersdorpjes, prachtige fiets- en wandelroutes en zeearenden. Zo kun je er bijvoorbeeld zeekajaks huren, diepzeevissen, duiken, zeearenden spotten en fotograferen, fietstochten maken, langs de visfabriek in Veiholmen en nog heel veel meer. Voor zo’n klein eiland is Smøla ontzettend veelzijdig!

Bron: Google Maps

In de westelijke hoek van het eiland ligt aan het water een klein hotel met slechts negen kamers: Smøla Havstuer. De zee en de natuur vormen twee grote pilaren voor deze fantastische locatie. Alle kamers zijn uitgerust met mooie, schone badkamers, televisie en WiFi. In het eerste gebouw bevindt zich een grote eettafel waar ontbeten en gedineerd kan worden. In het tweede gebouw vind je een heuze woonkamer met stapels boeken, fijne stoelen om in te luieren en een adembenemend mooi uitzicht.

Aan activiteiten ook zeker geen gebrek. Bij Smøla Havstuer kun je (gratis) zeekajaks lenen (inclusief lunchpakket), diepzeevissen met de Noorse Kjartan die werkelijk waar ALLES weet van (diepzee)vissen, bubbelen in de jacuzzi op de veranda of gewoon verhalen uitwisselen aan de picknicktafel met je mede hotelbezoekers.

Hoe kom je bij Smøla Havstuer?

Om Smøla Havstuer te bereiken moet je best wel wat (hele mooie) overtochten maken. Wij zijn zelf vanaf Eidsvag via Seivika, Sandvika en Edøya naar Smøla Havstuer gereisd. Vanaf Seivika steek je met de ferry over naar Tømmervåg, dit duurt ongeveer 25 minuten. Vanaf Tømmervåg rijd je door naar Sandvika, van waaraf je met de ferry oversteekt naar Edøya, dit duurt ongeveer 20 minuten. (Die laatste gaat maar één keer in het uur! Wij hadden ‘m op de terugweg net gemist en moesten dus een uur wachten. Plan dit goed!) Vanaf Edøya kun je binnen drie kwartier bij Smøla Havstuer zijn. Adres voor in de navigatie: Råket, 6570 Smøla, Noorwegen.

IMG_4211

Onze ervaring

Wij verbleven afgelopen zomer twee nachten in Smøla Havstuer. Omdat we de week daarvoor iedere dag een hiketocht gepland hadden staan, stonden deze twee dagen voor ons in het teken van rust, bijtanken en vooral onze benen laten herstellen. En dat is meer dan uitstekend gelukt. Bij aankomst werden we begeleid naar het ‘bijgebouw’. Deze bleek te bestaan uit een grote vergaderzaal beneden en twee hotelkamers en een grote woonkamer boven. Wij hadden het geluk dat we de gehele bovenverdieping voor onszelf hadden! En zeg nu zelf, dit is toch perfect voor twee dagen detox?

2015-08-03 16.27.17 2015-08-03 16.27.22 2015-08-03 16.27.33 2015-08-03 16.28.17

Het hotel wordt gerund door Erik en Murriette. Twee Nederlanders die de sprong in het diepe gewaagd hebben en op een dag naar Noorwegen zijn geëmigreerd om te doen waar hun hart ligt. Murriette is de liefste, warmste en meest behulpzame gastvrouw die je ooit gaat ontmoeten en Erik is een sterrenchef die werkelijk waar ALLES met vis kan en de sterren van de hemel kookt. Zij hebben ons verblijf wel extra bijzonder gemaakt, omdat we twee eindeloze avonden hebben gepraat, gelachen en van het uitzicht hebben genoten met koffie en cider.

2015-08-03 18.17.01

Smøla heeft een soort magische gave om ieder uur van de dag een andere horizon te hebben. Iedere keer als je denkt dat het niet mooier kan, weet de lucht je weer te verrassen met een schouwspel van kleuren, wolken en streepjes zonlicht. We hebben eindeloos veel foto’s gemaakt om het vast te leggen, maar het is in het echt nog véél mooier. En we zijn er toch echt maar twee dagen geweest, al zul je dat niet zeggen als je alle verschillende kleuren ziet!

2015-08-03 18.29.00

De zonsondergang van onze eerste nacht was boven alle verwachtingen. We zaten binnen om de muggen te slim af te zijn tot we geroepen werden. “Jullie moeten NU naar buiten komen! En neem je camera mee!” We snelden ons naar de veranda en heel even dacht ik dat er een apocalypse gaande was. Het leek wel alsof de lucht in de fik stond! Zelfs het zeewater kleurde bloedrood. Wat een waanzinnig gezicht!

2015-08-03 22.47.46 2015-08-03 22.49.35

Als je het bruggetje van Havstuer af liep, kon je een heuveltje op wandelen waar ook een bankje stond. Vanaf daar had je nog mooier uitzicht, met op de voorgrond de Havstuer en op de achtergrond de zon die op dramatische wijze in de zee verdween.

2015-08-03 22.53.08

En dan de volgende ochtend wakker worden, je hotelkamer uitstrompelen en dit uitzicht hebben.. We hebben het aan Erik en Murriette gevraagd, maar die zeiden allebei “Het went nooit.”
(Als je geen sterke maag hebt, raad ik je aan om niet verder te scrollen. Iets met onthoofde vissen.)

2015-08-03 18.41.08

Als je met Kjartan een dag de zee op gaat om te vissen, mag je de gehele vangst mee terugnemen naar de Havstuer. En wat is er nu leuker dan diezelfde avond nog dineren met je zelf-gevangen vis?! Erik en Murriette kunnen je ter plekke leren hoe je de vis schoonmaakt en kunt prepareren. Als je wilt, pakken ze de rest van je vangst in zodat je het mee kunt nemen of op kunt laten sturen naar huis.

Erik, de chefkok, weet aan het begin van de dag nooit wat hij zijn gasten ’s avonds zal voorschotelen. Hij wacht tot de gasten terug zijn van hun vistrip en maakt klaar wat zij meebrengen. Het maakt niet uit wat voor vis je hem geeft, hij weet er altijd een sterrenmaaltijd van te maken. No-nonsense koken is zijn stijl. Hij zal de vis nooit besmeuren met een overbodige saus, maar combineert smaken dusdanig dat de kakelversevis perfect tot zijn recht komt. Alleen dat is al een reden om een bezoekje te brengen aan Havstuer!

2015-08-04 15.41.36

Als (diepzee)vissen niet jouw ding is, kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van de (gratis) zeekajaks die aan de zijkant van het gebouw hangen. Langs de kleine eilandjes kun je prachtige tochten maken en met een beetje geluk kun je zelfs zeearenden spotten! Kajakken vergt iets meer techniek dan kanoën, dus wij durfden niet helemaal de zee op met de wiebelige bootjes, maar het was erg gaaf om Noorwegen eens vanaf het water te bekijken! Zo konden we tussen allemaal kleine eilandjes door dobberen en genieten van de rust, stilte en ongereptheid van het landschap.

2015-08-04 16.56.18 2015-08-04 17.10.26

En uiteraard konden we er bij terugkomst op rekenen dat we op de veranda bij konden komen met een kop koffie en een nieuw schilderij met roze pastelkleuren die weerkaatsten in de oceaan.

2015-08-04 22.10.20

Zoals we de dag eerder al hadden ontdekt, veranderde de lucht nog geen uur later van pastelroze naar knalgeel. Van de zonsondergangen op Smøla zul je echt nooit genoeg krijgen. En ook echt nooit eenzelfde foto kunnen maken. Zo bijzonder!

2015-08-04 22.12.25

Nogmaals; het grootste geluk van ons verblijf was de gastvrijheid en het gezelschap van Erik en Murriette. Zonder hen was het lang niet zo memorabel geweest. Waanzinnig bedankt en tot snel!

2015-08-03 20.50.51

Meer informatie en boekingen? Bekijk de website Smøla Havstuer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *