Overig

7 dingen die je moet weten over Noren als je op vakantie gaat naar Noorwegen

Als je gaat reizen, leer je altijd wel iets nieuws. Iets bijzonders. Of het nu een lokale delicatesse is die je voor het eerst proeft, een bepaalde soort muziek is die je voor het eerst hoort of dat je mensen van verschillende culturen met verschillende gewoontes ontmoet. Zelfs als je niet te ver van huis gaat, ontdek je grote verschillen tussen culturen.

Toen wij voor het eerst in Noorwegen kwamen, was één van de eerste dingen die ons op viel hoe comfortabel het is om je in het gezelschap van Noren te bevinden. Ze oordelen niet. Ze verwachten geen dingen van je en zetten je niet onder sociale druk. En dat is best prettig.

Om jou te helpen in contact te komen met Noren als je op vakantie gaat, heb ik een lijst gemaakt van 7 dingen die je moet weten over Noren als je op vakantie gaat naar Noorwegen.

1. Noren doen niet aan ‘gezellig kletsen’




Noren socializen in zogenaamde ‘frames’. Ze vormen sociale bubbels met sportvrienden, de liefdadigheidsorganisaties waarvoor ze werken etc. Deze bubbels interacteren niet met elkaar en dat maakt het soms erg moeilijk om in contact te komen met een Noor als buitenstaander. Het is niet dat ze onbeschoft willen zijn of dat ze je niet aardig vinden, ze hebben gewoon geen frame (lees: reden) om met je te communiceren. Zelfs als je bevriend raakt met een Noor, is het aannemelijker dat je een spelletje met hem speelt dan dat je actualiteiten bespreekt. Net als dat het aannemelijker is dat je een bergwandeling maakt met een kennis dan dat je je gevoelens met hem deelt.

2. Noren spreken niet zomaar mensen aan




In veel landen is het normaal dat je andere mensen begroet als je ergens komt en dat je gedag zegt als je de bus uitstapt, een winkel verlaat of vertrekt van kantoor. In Noorwegen is het raar als je zomaar mensen begroet of gedag zegt. Met als uitzondering: als je in een kroeg of club bent en er is alcohol in het spel zegt iedereen elkaar gedag (ook wel bekend als Helgefylla).

3. Noren zijn erg gehecht aan ruimte


De meeste Noren hechten extreem veel waarde aan hun comfort zone. Ze hebben ruimte om zich heen nodig. Veel ruimte. Als je in een ander land dan Noorwegen bent of in een toeristische omgeving, pik je ze er zo tussenuit. Ze houden namelijk afstand van andere mensen. Als ze aan een tafel gaan zitten, laten ze er een (paar) tafel(s) tussen. Als ze naar een kunstwerk staan te kijken, gaan ze een beetje van je af staan. Ze proberen anderen niet lastig te vallen als dat niet nodig is. Ze raken anderen niet aan als dat niet nodig is. Ze hebben zowel fysiek als mentaal veel ruimte nodig.

4. Noren zijn super onafhankelijk




Noren zijn erg onafhankelijk en zelfvoorzienend opgevoed. Ze kunnen dan ook prima voor zichzelf zorgen. Als iemand moet omrijden om je thuis te brengen, dan wordt dat niet geaccepteerd en ga je liever lopen. Ook als het stormt. Geef je in een bar een rondje aan een stel Noren? Verwacht dan niet dat je een biertje terug krijgt. Dat ga je namelijk niet krijgen. Dit gedrag wordt niet als onbeschoft beschouwd, maar juist als onafhankelijk.

5. Stranger danger




Noren leren hun kinderen van jongs af aan om erg voorzichtig te zijn. Ze leren dat vreemden gevaarlijk zijn en dat kinderen niet met vreemden moeten praten. Ook wordt ze geleerd om sceptisch te zijn als iemand tegen hun praat zonder een goede reden. Dat is niets persoonlijks. Noren doen dit om hun kinderen te beschermen tegen potentiële risico’s. Noorwegen is niet voor niets één van de veiligste landen ter wereld.

6. Geen luxe = een luxe


Veel Noren bezitten een zogenaamde Hytte. Op z’n Hollands ‘een hutje op de hei’. Een plek om je terug te trekken van je werk, je buren, de maatschappij en zelfs je vrienden. Er is geen electriciteit, geen internet, geen stromend water, geen TV.. En ja, dat wordt door de meeste Noren als een luxe beschouwd. Het is niet dat ze geen normaal huis kunnen betalen, het hebben van een ‘hytte‘ is een luxe. En als je er een week in gelogeerd hebt, snap je wel waarom.

7. Als Noren in de bergen zijn, zijn ze vrij


Eén van de belangrijkste dingen die je moet onthouden over Noren is dat alles verandert zodra ze zich in de bergen bevinden.

“When Norwegians have the possibility to escape, they feel free. They greet. They small talk. For no reason. There is an organisation to frame all of this. It is called ‘Den Norske Turistforening’ (The Norwegian Trekking Association).”

En dat is best aanstekelijk. 🙂

The Social Guidebook to Norway


Bovenstaande illustraties zijn gemaakt door Nicholas Lund en komen uit het hilarische boek The Social Guidebook to Norway. Dit boek fungeert als een hulpmiddel voor buitenlanders om zich aan te kunnen passen aan de maatschappij in Noorwegen en voor Noren om beter te begrijpen dat het voor buitenlanders best moeilijk kan zijn om contact met ze te zoeken. Het boek maakt gebruik van humor en een serie simpele illustraties van hun populaire Facebookpagina. Het project achter het boek heet MONDÅ. MONDÅ is opgericht in 2013 door Julien S. Bourrelle, de auteur van het boek. Het project brengt mensen samen. MONDÅ gelooft niet dat het gaat om diversiteit te creëren, maar om het profiteren van die diversiteit.

“It is not about what you see, it is about what you perceive.”


Dit is Julien. Julien is een Canadese rocket scientist (ja, echt), heeft in meer dan 5 verschillende landen gewoond en geleerd zijn levenswijze aan te passen aan lokale culturen door sociale normen, waarden en talen te leren. Als het eerste buitenlandse lid van de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie, richtte hij  MONDÅ op. Een project dat voortkwam uit zijn passie voor intercultureel communiceren. Hij won zelfs een award als internationaal rolmodel in het Noorse bedrijfs- en sociale leven.

En nu heeft hij een gloednieuw boek uitgebracht die je helpt om communiceren met Noren naar een hoger niveau te tillen!


The Social Guidebook to Norway – Friendships and Relationships. Opnieuw geïllustreerd door de geniale Nicholas Lund. Dit boek leert je alles over vrienden worden, flirten, daten en trouwen met een Noor(se).

Het grappige is dat wij ons in Noorwegen altijd meer thuis voelen dan in Nederland. Het is een heel bijzonder gevoel dat ik maar moeilijk onder woorden kan brengen. Misschien is het het beste als je het gewoon zelf gaat ervaren. Dan pas ontdek je hoe bevrijdend het is om je in gezelschap van Noren te bevinden. En vergeet niet Julien’s nieuwste boek aan te schaffen om te lezen in het vliegtuig!

3 reacties

  • Frans van het Schip

    Ik herken hier veel in, in deze 7 punten. De Noren zijn een apart volk. Ze zullen niet gauw uit zichzelf met je gaan praten. Je moet andere mensen immers met rust laten, en dus niet lastig vallen, toch? Maar als je in de problemen zit dan staan ze direct voor je klaar om je te helpen! Hei hei is wel het meest populaire woordje dat je onderweg hoort!
    Dank voor het delen van dit artikel Michelle!

  • An Verschueren

    Dankje voor de tips Michelle !
    Ik heb Noorse vrienden die ik doorgaans op festivals zie, maar binnenkort voor de eerste keer in hun thuisland ga bezoeken.
    Het was me opgevallen dat in hun gezelschap er geen sociale druk is, en zij erg rekening houden met mijn gewoontes en voorkeuren.
    Fijn te lezen dat dit de mentaliteit is daar, ik vind dat ontzettend relaxed

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.