Prachtige vergezichten in Aurlandsdalen
Wandelen

Wandelen door Aurlandsdalen – de Grand Canyon van Noorwegen

Aurlandsdalen staat ook wel bekend als de Grand Canyon van Noorwegen. Duizenden jaren geleden werd het dal in Aurland gevormd door een gletsjer. Het dal loopt van Geiteryggen tot Vassbygdi en beslaat 40 kilometer. Vandaag de dag is het één van de meer bekende toeristische hikeroutes in Noorwegen. Voornamelijk het gedeelte van Geiteryggen naar Aurlandsvangen, nabij de Aurlandsfjorden is populair. Aurlandsdalen combineert een natuurlijke schoonheid van glooiende bergwanden met een grote diversiteit aan plantsoorten en mineralen.

Biodiversiteit in Aurland

Door het dal loopt een rivier die via verschillende meren, watervallen en beekjes haar weg naar beneden vindt. Het bovenste gedeelte van de rivier heet Stemberdøla, op het laagste gedeelte heet het water Aurlandselvi. De route van Aurland naar Hol was de snelste route van west naar oost Noorwegen en diende honderden jaren als belangrijke vee- en handelsroute voor vele Noren. Hedendaags kun je prachtige wandelingen door de veelzijdige vallei maken. Je kunt zelfs overnachten in de berghutjes die je onderweg tegenkomt! Wil je liever een eendaagse wandeling maken? Dan kun je de vallei doorsteken en op je eindbestemming de bus terug nemen. Elk gedeelte van de Aurlandsdalen heeft een eigen wandelroute variërend van 3 tot 6 uur.

Hoe kom je bij Aurlandsdalen?

Je kunt navigeren naar Østerbø turisthytte AS (LET OP: er is ook een dorpje dat zo heet, dat compleet ergens anders ligt. Het moet dus echt die locatie ín Aurland zijn). Vanaf Hagefoss (ons startpunt) rijd je linksaf de bordjes Aurland achterna over de Holsfjordwegen tot aan de afslag. Bij de afslag (na 65 km) zie je een afslag naar rechts waar Østerbø op het bordje staat. Deze moet je hebben! Aan het eind van de weg vind je de Østerbø turisthytte AS waar je kunt parkeren en als je wilt ook kunt overnachten!

Van Østerbø naar Vassbygdi

Wij kozen voor de bekendste route Østerbø – Vassbygdi. Deze wandeltocht zou 20 kilometer lang zijn en ongeveer 6 uur in beslag nemen. Deze route zou ons door de beroemde Nesbøgalden brengen, langs Nesbø met haar naastgelegen meer, over beekjes, stroomversnellingen en door grasvelden tot we op ‘de’ splitsing de onderste route zouden kiezen. De route bovenlangs was immers verwoest door landverschuivingen. Zo zouden we uiteindelijk uitkomen bij de prachtige Vetlahelvete grot, een bijzondere pothole met ijzerwater. Hierna kun je de Veiverdalselvi rivier oversteken en langs de Sinjarheim boerderij en de rivier Belle naar Vassbygdi lopen. Deze tocht wordt ook aangeschreven als de meest ideale route om door de prachtige Aurlandsdalen te lopen!

De beroemde Nesbøgalden

Omdat we aan de late kant vertrokken,  (we moesten immers de ochtend nog een heel stuk roadtrippen) besloten we de tocht tot ongeveer halverwege te lopen en terug te keren. Ook al betekende dit dat we de mooie grot en spannende brug zouden missen. Op deze manier konden we voorkomen dat we op het eindpunt zouden geraken op een tijdstip dat er geen bussen meer reden. Dan is 20 kilometer terug naar de auto ineens wel heel ver lopen!

Hieronder zie je de beroemde Nesbøgalden, een van de eerste wow-momenten van de wandeling. Vóór 1930 hingen hier houten ladders langs de bergwand om het stuk richting de vallei af te dalen. Toen werd besloten om vee te vervoeren via deze route, is dit pad letterlijk in de bergwand geblazen met behulp van explosieven.

De veelzijdige verrassingen van Aurlandsdalen

Voorbij elke bocht stond een nieuwe verrassing op ons te wachten. Van heuvels en uitgestrekte meren tot bloemenvelden en verlaten huisjes en van schattige beekjes tot stukken bos die bijna jungle-achtig aandeden.

Een doolhof van wandelroutes

De Aurlandsdalen blijft je verbazen. Meestal op een hele bijzondere, maar soms ook op een angstaanjagende manier. Het is makkelijk verdwalen in dit gebied, dus je doet er goed aan om niet van het pad af te wijken en goed op de borden te letten. Het is namelijk ook heel verraderlijk wandelen, omdat er verschillende routes zijn die uiteindelijk langer uit kunnen vallen dan gepland! Zorg dus dat je goed voorbereid op pad gaat en precies weet welke route je wilt lopen.

Een spoor van natuurgeweld

Na een verrassende wandeling van ongeveer 2,5 uur kwamen we uit bij dit stuk pad. Het oorspronkelijke pad was duidelijk weggevaagd door natuurgeweld. Toen we naar beneden keken, zagen we direct wat de oorzaak was. Er was een gigantisch stuk berg naar beneden gekletterd die heel wat steen en destructie met zich mee had gebracht. Om een indruk te krijgen van de grootte van het stuk afgebroken berg, zie hieronder Bart-Jan naast een deel van de boosdoener (het andere deel was afgebroken en lag dieper in de afgrond half in het water).

Als we omhoog keken, konden we precies zien waar het stuk rots vandaan was gekomen. Het zag ernaar uit dat het nog niet zo heel lang geleden gebeurd was. Wat ik erg fascinerend vond waren de bijna zilveren stukjes die overal lagen. Het leek op steen, maar als je het beet pakte en er in kneep, barstte het een soort uit elkaar. Je kon het laagje voor laagje uit elkaar peuteren, alsof het verteerd hout was dat door de eeuwen heen op elkaar gedrukt was. Heel bijzonder!

Ik heb heel hard mijn best gedaan om ervoor te zorgen dat onderstaande foto er niet gephotoshopt uitzag, maar het is onmogelijk. Door de structuur van de bergwand lijkt deze foto nep, maar geloof me.. Dat is ie niet! Hier kun je ook goed de eerder beschreven zilveren scherven zien liggen.

Een verstandig besluit

Het was super warm die dag en we konden slecht inschatten hoe ver we al hadden gelopen. Na een uitgebreide pauze op dit super interessante ‘plaats delict’, besloten we om te keren. De route langs verfrissende meren, beekjes en watervallen was absoluut niet erg om nog eens te lopen, dus we hebben nog altijd geen spijt van onze keuze. Moet je het contrast van onderstaande foto met bovenstaande foto eens zien!

Op de terugweg kwamen we nogmaals langs Nesbø(vatnet), misschien wel het meest fotogenieke gedeelte van heel Aurlandsdalen. Vlak voor de parkeerplaats besloten we nog even neer te strijken in het gras en de omgeving in ons op te nemen. Want wat is dit dal prachtig! Je hoort het water van het Aurlandsvatnet zachtjes kabbelen, in de verte de watervallen naar beneden storten, hier een daar een fluitende vogel en voor de rest helemaal niets. De stilte straalt bijna van de foto’s af. Heerlijk!

Deze wandeling is één van de mooiste die we ooit gemaakt hebben en staat absoluut in onze top 10 mooiste wandelingen in Noorwegen. We zouden ‘m zeker nog eens over willen doen! Wat is jouw mooiste wandeling?

Persoonlijk reisadvies

Wil je hulp met het samenstellen van jouw droomreis naar en door Noorwegen? Of het organiseren van je reis compleet uit handen geven? Neem contact met mij op en dan ben jij straks ook Lost in Norvana!

5 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.